Opole: Krystian Walkowiak usunięty ze stanowiska Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego

Autor Obywatelski1

Jak dowiedziało siępobrane ngopole.pl decyzją wojewody opolskiego Adriana Czubaka, w miniony piątek, odwołany został ze stanowiska Krystian Walkowiak Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego. Nie wiemy, czy było to skutkiem spotkania w urzędzie wojewódzkim środowisk i stowarzyszeń niezadowolonych z działalności pana inspektora. Poproszony o komentarz w tej sprawie Jerzy Naszkiewicz doradca wojewody opolskiego wydaje się znamienny. – Nie było to przejście na emeryturę. W tej chwili funkcję tę sprawuje zupełnie nowa osoba w urzędzie wojewódzki, pani Katarzyna Kubicz – powiedział nam w krótkiej rozmowie telefonicznej Jerzy Naszkiewicz, który pełni także funkcję szefa gabinetu wojewody opolskiego.

Członkowie stowarzyszeń „Obywatele przeciw bezprawiu” z Opola, „Ekko” z Kluczborka pytają co z innymi urzędnikami, którzy w ich ocenie działają nieprawidłowo. W szczególności chodzi o panią Biełuszewską, panią Kałużę-Swobodę, pana Gaworskiego? – To cieszy że wreszcie Walkowiak został odwołany, ale te zmiany powinny następować szybciej – powiedział nam Jan Kozodrub ze stowarzyszenia „Obywatele przeciw bezprawiu”.

Jerzy Naszkiewicz poinformował nas także, że wojewoda opolski bardzo uważnie przygląda się inwestycjom w farmy wiatrowe w gminie Pawłowiczki, gdzie lobbystą i gorącym orędownikiem powstania farm jest wójt gminy Jerzy Treffon.

Wiktor Sobierajski

1. Eljot
    | ID: b382170a | #1

Wreszcie i 20 lat za późno !